L’origen del dia de la dona

El 25 de març de 1911, un succés transcendental va marcar la història del treball i la lluita sindical en el món sencer: 140 dones van morir en un incendi a la fàbrica tèxtil Triangle Shirtwais Factory de Nova York, mentre als carrers feia dies que es protestava per les diferències salarials i la precarietat laboral a la qual estaven sotmeses les dones.
El foc es va produir a la matinada, però les obreres encara treballaven dins l’edifici d’on no van poder sortir, ja que els propietaris havien bloquejat tots els accessos al recinte per evitar robatoris, per aquest motiu van morir calcinades. La mort d’aquestes dones es va anunciar per les xemeneies amb fum de color lila, per aquest motiu és aquest color l’escollit en la reivindicació feminista.

Tot i aquest fet, l’origen de la data del dia de la dona no està del tot explicat i no correspon a un fet aïllat com el de l’incendi, sinó que correspon a la revolució permanent que hi havia per la igualtat de drets socials, polítics i laborals.

El 1977, l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va designar oficialment el 8 de març el Dia Internacional de la Dona. Des de llavors, el 8 de març s’ha convertit en un dia de celebració, però també en un dia de reivindicació, ja que es considera que avui en dia encara existeixen desigualtats envers les dones. Cada 8 de març dones d’arreu del món, de diferents ètnies, classes socials, polítiques, econòmiques… surten als carrers a manifestar-se per aconseguir un món igualitari.

Aquest any 2022, el lema del Dia de la Dona és “Igualtat de gènere avui per a un demà sostenible” i busca reconèixer la contribució de les dones i les nenes de tot el món, les quals estan liderant els esforços de resposta, mitigació i adaptació al canvi climàtic per a construir un futur més sostenible per a tothom.