Marie Curie, la primera dona en rebre un Premi Nobel

El dia 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la nena a la ciència.

La Marie Curie (nascuda Slodowskba), va ser la primera dona a rebre un Premi Nobel. Va ser el de Física, el 1903, pels seus estudis sobre la radioactivitat natural, i el va compartir amb H. Becquerel i el seu marit Pierre Curie. A més, el 1911 va rebre el Premi Nobel de Química, per descobrir el Radi i el Poloni, convertint-se en la primera persona al món en aconseguir dos premis Nobel.
També va ser la primera dona catedràtica de la Sorbona, i la primera a ser en ser sepultada al Panteó de París, on s’enterra a les persones il·lustres de França, això sí, 61 anys després de la seva mort.

Va ser una dona compromesa amb els drets humans i es va negar a patentar els seus descobriments, que li haurien suposat molts diners, perquè creia que la ciència havia d’estar a l’abast de tothom.

Durant la 1a Guerra Mundial va habilitar un automòbil amb un aparell de raigs X portàtil i va recórrer les línies de combat ajudant als metges a tractar els ferits (es van arribar aposar en marxa 10 d’aquestes “ambulàncies”). En aquesta tasca la va ajudar la seva filla Irene, que va continuar amb els estudis de la radioactivitat i el 1935 va rebre el Premi Nobel de Química pel descobriment de la radioactivitat artificial.