Les pastanagues eren lila!

Estem a un moment de l’any en què ens hem endinsat a la tardor i un dels aliments que pel seu color pot ser característic d’aquesta època són les pastanagues.

Però, algun cop t’has parat a pensar si sempre han sigut d’aquest color taronja que tant ens recorda a la tardor? La resposta és que no.
En els seus orígens, les pastanagues eren lila per fora y groc per dins. De fet, aquestes hortalisses han sigut d’aquest color durant la major part de la seva història, la qual va començar a Afganistan i Turquia. En aquella època, també es trobaven pastanagues de color vermellós i groguenc, encara que aquestes tenien un sabor molt amarg, però que amb el temps van anar guanyant més popularitat, ja que les pastanagues liles deixaven un to violaci desagradable als àpats.

Cap al segle XVI, les pastanagues s’havien estès per Europa i  els holandesos, que eren els principals productors europeus de pastanagues, van creuar algunes espècies que ja existien per crear la primera pastanaga taronja. Però, per què taronja? Doncs perquè coincidís amb el color de la casa reial holandesa de “Orange” i pogués honorar al rei Guillermo de Orange.

Realment aquesta va ser una decisió purament patriòtica que es va estendre per tot el món i, sumat al fet que a la gent no li agradava el to lila que deixava als àpats, les pastanagues taronges es van convertir en les més conegudes arreu del món.

Avui en dia encara existeixen altres colors de pastanagues, però al menys a la nostra cultura, són molt més difícils de veure.