És la mel l’únic aliment que no caduca?

Hi ha molts científics que asseguren que la mel és l’únic aliment que mai caduca. Tot i això, no podem dir al 100% que perdurarà per sempre en el temps, ja que si no està ben conservat (amb la temperatura adient i ben tancat) pot fer-se malbé. El que sí que podem dir és que és un aliment que es pot conservar molts anys al nostre rebost si ho fem de manera adequada. De fet, s’han trobat pots de mel en bon estat a tombes egípcies amb milers d’anys d’antiguitat. La clau d’aquesta longevitat es troba a la seva composició: és bàsicament sucre, a uns nivells tan alts que mata als bacteris. I encara sort que és així, perquè les abelles necessiten recórrer 4 milions de flors per aconseguir 1 kg de mel, el que equivaldria a fer la volta al món 4 vegades.

De totes maneres, la mel no sobreviu a tots els ambients, i per això és important conservar-la en llocs amb poca humitat i en un recipient ben tancat, ja que una altre dels factors que fa que es conservi tan bé és que és un aliment que conté poca aigua, per tant, té baixa humitat. És per això que si deixem un pot obert i entra la humitat, es pot arribar a podrir.
Hem de saber que quan la mel és pura pot canviar el seu aspecte depenent l’època de l’any, pot passar de més líquida a més sòlida, però això no influeix a l’hora de poder menjar-la, però sempre s’ha de tenir en compte la temperatura a la qual està sotmesa, ja que es pot arribar a fer malbé.

Un altre factor que influeix en la seva perdurabilitat és l’acidesa, pel fet que és un factor que no ajuda a un desenvolupament i a la supervivència dels microorganismes.
A més a més, com és un producte amb propietats antibacterials, és utilitzat com a remei medicinal i ajuda a evitar la infecció de les ferides.

Tanmateix, per què hem pogut comprar un pot de mel amb data de caducitat al supermercat? El motiu és que la data que trobem als pots fa referència al temps que el fabricant garanteix que el producte es mantindrà i no patirà variacions. Únicament les mels pures seran altament perdurables, ja que les que contenen agregats com aigua o glucosa no es consideren mel, sinó un producte comercial.

Per tant, si tens pots de mels antics a casa i han estat ben conservats, és molt probable que, encara que hagi passat la data de caducitat, aquesta mel pugui ser ingerida.