La cavalcada de Reis té el seu orígen a Alacant

La cavalcada de Reis és un acte festiu que congrega a una multitud de persones (petits i grans) que s’apropen als carrers principals de la població per veure passar als Reis Mags acompanyats dels seus patges i molts més personatges, en una desfilada plena de música, color i, sobretot, llaminadures i caramels que són llençats des de les carrosses.

Aquesta tradició va néixer a Espanya i pràcticament totes les fonts i historiadors assenyalen que la primera cavalcada va tenir lloc a Alcoy l’any 1866, en el que un grup de veïns van decidir posar en marxa aquesta iniciativa i desfilar pels carrers d’aquesta població alacantina portant la figura d’un personatge local anomenat “Tío Pam”. Evidentment, més que una cavalcada com les que estem acostumats a veure avui dia, era més semblant a una comparsa.

Una altra població que s’atorga aquest fet és Granada, ja que l’any 1910 un grup d’intel·lectuals granadins i membres del Centre Artístic de Granada, van posar en marxa la recuperació d’una antiga representació teatral sobre l’Adoració dels Reis Mags, la qual van dur a terme itinerant i a través dels carrers d’aquesta població andalusa. A finals d’aquella dècada, eren moltes les poblacions que havien copiat aquesta pràctica que acabaria derivant en les cavalcades que coneixem en l’actualitat.