Només un 0,1% de l’ADN ens fa únics

Tendim a creure que els humans som éssers molt diferents els uns dels altres, però la realitat és que només presentem un 0,1% de petites variacions en la seqüència de l’ADN. Què vol dir això? Doncs que només un 0,1% del nostre ADN és el que marca les diferències entre les persones i que compartim el 99,9% de material genètic.

Per fer-nos una idea més acurada, podem dir que tot el nostre codi genètic ocuparia unes 262.000 pàgines d’un llibre, però només 500 contindrien la fórmula que ens fa únics.

Les persones som el resultat de múltiples interaccions a diferents nivells, dos d’ells molt rellevants: les interaccions entre els mateixos gens i les d’aquests amb el medi que ens envolta.

El genoma conté la informació necessària per produir una sèrie de molècules actives: les proteïnes. Aquestes fan funcionar el nostre metabolisme i formen la nostra morfologia (fenotip). Part de les diferències entre nosaltres esdevenen de la producció de diferents proteïnes, encara que la majoria de dissimilituds venen determinades per quan o on es produeix l’expressió dels mateixos gens.

De fet, compartim un 98% d’ADN amb els ximpanzés i són aquestes petites variacions genètiques que es donen entre els mateixos humans les que també ens diferencien amb aquests éssers, a més d’una distribució diferent en el genoma. És a dir, el contingut és molt semblant, però cada espècie presenta una organització diferent.

I compte! Que tampoc som tan diferents dels vegetals, ja que el percentatge d’ADN que comparteix l’ésser humà amb una col és d’entre el 40% i 50%.

Cal destacar també que els éssers humans tenim entre l’1% i el 4% d’ADN neandertal, una espècie diferent de l’Homo sapiens que es va extingir fa milers d’anys. Això vol dir que en algun moment l’Homo sapiens i els neandertals van conviure a la Terra i es van reproduir entre ells.

Sabies aquestes curiositats sobre el nostre ADN?