El volcà de Cumbre Vieja

Sabies que des de fa anys se sabia que la següent erupció a La Palma seria a Cumbre Vieja?

La zona volcànica de Cumbre Vieja a l’illa de La Palma va entrar en erupció el passat 19 de setembre, feia 50 anys que no succeïa una cosa així a aquesta illa, després de l’erupció del Teneguía al 1971. Tot i això, ja es preveia que fos a la zona de Cumbre Vieja la següent erupció, el que no se sabia era a quin punt es produiria ni quantes boques hi hauria actives.

L’alerta va començar l’11 de setembre de 2021, ja que havien començat una sèrie de terratrèmols, un eixam sísmic que es va originar a 20km de profunditat.

El magma és una massa de roques foses que es troben a l’interior de La Terra, a grans temperatures perquè es troben al nucli terrestre.
El magma de Cumbre Vieja va obrir-se camí, ja que va aconseguir ascendir a poc a poc i, trencant les roques de l’escorça, va alliberar gas en intrusions que van fer que sortís a la superfície.

L’illa de La Palma és una illa geològicament jove, que va emergir de la mar fa 2 milions d’anys, i, segons els experts, continuarà creixent en forma d’erupcions, com està passant ara mateix amb l’erupció de Cumbre Vieja. Quan el magma es refreda apareixen noves roques volcàniques.

Molta gent es pregunta: per què els bombers no “apaguen” el magma? Doncs perquè ni la pluja podria apagar el magma, ja que la temperatura supera els 1000ºC. L’efecte de la pluja pot provocar pluja àcida, fenomen que seria encara més perillós. Els fluxos de lava s’han d’apagar sols i, a mesura que van baixant, van perdent temperatura, però els més espessos triguen anys en refredar-se.
Els sòls d’origen volcànic, quan s’han solidificat, contenen nutrients que possibiliten el creixement de les plantes, però no serà fins dintre d’unes dècades que es produirà aquest fet.

No sabem amb exactitud quan acabarà l’erupció del volcà, però els científics estimen, segons els antecedents canaris, que podria durar des d’unes setmanes a uns pocs mesos. Només quan la quantitat de material expulsat vagi disminuint es podrà deduir que l’erupció està arribant a la seva fi.
Cal destacar que els experts afirmen que és molt poc probable que aquesta erupció desencadeni altres erupcions a la resta d’Illes Canàries, ja que no estan connectades entre elles.

Aquest fenomen de la natura, estarà present a les nostres vides en els propers mesos i, l’illa de La Palma, trigarà molt en recuperar-se. És per això que des d’Utmar ens hem sumat a la iniciativa: un plàtan de canàries per esmorzar. Aquí trobareu tota la informació: https://www.utmar.cat/un-platan-de-canaries-per-esmorzar/

Font: Geòleg Josep M. del Campo.